Lund

Vårdcollege ska höja statusen

Vården och omsorgen i Skåne behöver anställa tusentals nya medarbetare varje år de närmsta åren för att klara av att fylla pensionsavgångarna. För att höja statusen på vårdutbildningarna och locka fler elever startar nu ett Vård- och omsorgscollege i Skåne.

– Det är jätteviktigt att höja statusen på både utbildningen och yrket, säger Carin Jogre, rektor på det fristående vårdgymnasiet Consensum i Lund.

Bakom tanken med ett vård- och omsorgscollege står Sveriges kommuner och landsting, fackförbund och vårdföretag. Region Skåne är tillsammans med Värmland och Östergötland först ut att prova det.

Det är alltid Skolverkets riktlinjer som styr vad vårdutbildningarna ska innehålla, men dessutom hoppas projektledaren Christel Nilsson att colleget ska leda till mer samarbete vårdgymnasier emellan, mer praktik och bättre kontakt med arbetsplatserna.

– Skillnaden är att den som studerar har handledare och praktikplats garanterat, säger projektledaren Christel Nilsson.

Även facket kommunal är positivt till idén med Vård- och omsorgscollege. Undersköterskan Anders Svärd från kommunal tror att flera av Skånes idag cirka 14 vårdgymnasier kommer att ansluta sig framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista