Helsingborg

Procivitaselevernas slutbetyg motsvarar inte deras prestationer

Det förekommer stora skillnader mellan resultaten på nationella prov och slutbetygen för elever på Procivitasskolan i Helsingborg. Det visar nyheternas fortsatta granskning av skolan.

Ett år hade ingen av eleverna MVG på nationella provet i matte, men i slutbetyg fick mer än hälften högsta betyg på kursen.

– Jag tror inte att betygen sätts utifrån elevernas prestationer, säger Lennart Eklund, rektor på gymnasiet Filbornaskolan i Helsingborg som reagerat på Procivitas generösa betygssättning.

Han tror att det handlar om att skolan behöver visa upp ett bra betygssnitt och att det då gynnar skolan att visa upp ett bra resultat.

På det nationella provet i Matematik C läsåret 2005/06 underkändes närmare 20 procent av eleverna men bara tre procent fick underkänt i sitt slutbetyg, enligt uppgifter från Skolverket.

Enligt före detta elever finns det kurser på Procivitas i Helsingborg, där alla elever får MVG. Flera elever som nyheterna har pratat med tycker också att det är alldeles för lätt att få höga betyg på skolan.

En jämförelse av resultaten på de nationella proven och slutbetygen visar att det på vissa kurser finns stora skillnader.

– Både jag och de lärare som har ämnen med nationella prov ser provet som ett moment bland många, säger Anders Johnsson, rektor på skolan.

Det finns inga formella krav på att betyg och provresultat måste stämma överens, men med så stora skillnader som de Procivitas uppvisar reagerar omvärlden.

– Det är förödande för betygssystemets trovärdighet när eleverna ska söka till högskolan. Urvattnas det finns det ingen trovärdighet i kunskapsutvärderingen, säger Lennart Eklund, rektor på Filbornaskolan i Helsingborg.

Skolverket håller just nu på att granska betygssättningen på sex gymnasieskolor i Skåne, och där ingår både Procivitas och Filbornaskolan i Helsingborg och Skolverket uppger att man redan nu sett bekymmer med betygssättningen på Procivitas i Helsingborg. Undersökningen väntas bli klar i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista