Hallandsås

Malmöbo slipper sophämtning

Det går att slippa sophämtning från fritidshuset om man är ihärdig.  En malmöbo som har stuga vid Brammarp på Hallandsåsen får nu rätt mot Ängelholms kommun att slippa soptunna och hämtningsavgifter sedan miljödomstolen har avgjort ärendet.

Det handlar om ytterst lite sopor enligt stugägaren, som har fått överklaga först hos kommunen sedan hos länsstyrelsen och till sist hos miljödomstolen.

Senaste avfallet för några år sen var en enliters fryspåse som innehöll en ölflaskkapsyl, en tom sardinburk och äggskal som de själva tog med hem i bilen.

Det står inte i rimlig proportion till de 140 liters tunnor som vi enligt kommunen ska utnyttja, menar stugägaren.

Det tyckte inte heller miljödomstolen som tror på mannens försäkran att han inte bor på fastigheten utan använder den snarare som en rastplats.

Ängelholms kommun däremot, har hävdat att det är oförenligt med modernt boende att sakna sophämtning vare sig det rör sig om permanent boende eller fritidshus, och det finns en renhållningsordning att följa.

Men Miljödomstolen slår nu fast att kommunen faktiskt får tillåta fastighetsägare, oavsett vad som skrivs i renhållningsordningen, att själva ta hand om sitt avfall om de kan göra det på betryggande sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista