Skåne

Volvotvist i Marknadsdomstolen

Den segdragna tvisten mellan Konkurrensverket och åtta bilhandlare i södra Sverige har nu dragits igenom i Marknadsdomstolen. Domstolen överlägger på tisdagen för att komma fram till ett datum då de kan meddela domen.

Konkurrensverket menar att Volvohandlarna har samarbetat på ett olagligt sätt om bland annat priser.

Mikael Lettius som företräder Volvohandlare från bland annat Hässleholm och Kristianstad hoppas att tvisten snart ska få ett slut.

– De har aldrig haft någon avsikt att göra något otillåtet. Då träffas man inte öppet på gruppmöten och skriver protokoll och skickar runt, säger Mikael Lettius.

Det är Konkurrensverket som stämt volvohandlarna, sju i Skåne och en i Småland med butik i Blekinge.

Konkurrensverket menar att handlarna har kommit överens om priserna på ett olagligt sätt och delat upp marknaden mellan sig på ett sätt som hämmat konkurrensen.

Men Stockholms tingsrätt friade Volvohandlarna år 2006. Tingsrätten konstaterade att de visserligen samarbetat, men inte så att det påverkade marknaden på ett ”märkbart sätt”, vilket krävs för att fällas enligt konkurrenslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista