MALMÖ

Specialkopp ska få bort fimpar från gatan

Rökförbudet inomhus har gjort att antalet cigarettfimpar ökat markant i Malmö. Så mycket att kommunen nu funderar på en lösning för att bli av med alla fimpar på gatorna.

– Det är en del företag som tagit fram bärbara askkoppar, men det gäller att få folk att använda dem, säger Jill Sörensen jobbar på drift- och underhållsavdelningen i Malmö.

Tre år efter att rökförbud inomhus infördes så har problemet med att folk slänger fimpar lite överallt i Malmö ökat. Nu jobbar Malmö stad med att försöka hitta lösningar. Inom kort kommer askkoppar sätta upp  i Värnhemsområdet i Malmö.

Men problemet är att många inte ser cigarettfimpar som skräp och folk vågar inte slänga cigarettfimpar i vanliga papperskorgar för att de är rädda för att det ska börja brinna.

– Det tar två till fyra år för en fimp att brytas ner. Dessutom sväljer fåglar de giftiga fimparna, säger Jill Sörensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista