Helsingborg

Procivitaselever tvingas betala för resor

Eleverna på gymnasiefriskolan Procivitas i Helsingborg får själva betala för många av de resor som skolan arrangerar. Detta trots att Skolverket slagit fast att all skolundervisning i Sverige ska vara avgiftsfri.

– Resorna ligger utanför skolan och kurserna, de ingår inte i någon kurs, förklarar Anders Johnsson, rektor på Procivitas i Helsingborg.

Kina, England, USA, Paris och Berlin är exempel på skolans resmål de senaste åren. Resor som ordnas av skolan och bekostas av eleverna men enligt rektorn är frivilliga.

Men enligt Skolverket har det ingen betydelse om den erbjudna resan är frivillig. Och när Skolverket för några år sedan inspekterade Procivitas skola i Växjö, som ordnar liknande resor, ansåg man att resorna var en del av utbildningen och skulle vara avgiftsfria.

En anledning till att Skolverket är kritisk till att eleverna får betala resorna är att man menar att det finns risk för att vissa elever aldrig har råd att åka med på resor.

– Man hamnar lätt utanför om man inte har råd att åka med. Det var något som föräldrarna skrapade ihop pengar till för att man skulle få åka med, berättar en före detta elev på Procivitas i Helsingborg som vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista