FLYINGE

Flyinge hoppas på hovslagarutbildning

Flyinge kan få en hovslagarutbildning. Hovslagarskolan skulle i så fall flyttas dit från Skara. På torsdagen fattar Flyinges styrelse beslut i frågan.

– Det skulle vara bra om vi kunde utnyttja kompetenserna från våra andra fyra utbildningsprogram. Det hade också varit bra för regionen att få sin egen hovslagarutbildning eftersom det finns mycket hästar här, säger Carolina Rytterkul, skolchef på Flyinge.

Idag driver ATG en hovslagarutbildning i Skara. Förslaget är att den statligt finansierade utbildningen ska flyttas så att hovslagarskola för ridsporten hamnar i Flyinge och hovslagarskolan för travet hamnar i Wången i Jämtland. Skara skulle få behålla utbildning om hovsjukvård och specialbeslag.

I Flyinge bedrivs redan hästutbildning på högskolenivå. Det som möjligen skulle tala emot att styrelsen tackar ja till hovslagarutbildning är att den är dyr att driva.

– Det är en personalkrävande utbildning eftersom man bara kan ha elever i små grupper, säger Carolina Rytterkull.

Om Flyinge tackar jag till utbildningen kan den starta redan vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista