Helsingborg

Helsingborgs stadsteater måste spara

Helsingborgs stadsteater måste spara upp till fem miljoner till nästa år. Nu ser de över alla utgifter. Orsaken till besparingen handlar om en långvarig urholkning av de kommunala och statliga bidragen.

– Kostnadsökningarna har varit högre än bidragsökningarna och vårt hus har varit under reparation i två år. Nu är det första året som vi kör för fullt, säger Katarina Kristiansson, vd för Helsingborgs stadsteater.

Publikbeläggningen har varit bra under de senaste åren, men om man undantar det man fick för täcka renoveringen, så har uppskrivningen av de offentliga bidragen har bara legat på mellan en och två procent per år, enligt Katarina Kristiansson.

I år ledde det till att teatern underbalanserat sin budget med 3,5 miljoner, men det klarar man täcka med gamla upparbetade vinstmedel. Den möjligheten finns inte nästa år. Nu ser man över alla tänkbara besparingar, inklusive repertoaren.

Men Jörgen Düberg facklig representant för teaterförbundet är kritisk till att ledningen agerar så sent, när man i flera år känt till att bidragen inte täcker utgifterna.

– Man borde ha kunnat ana att de små uppräkningarna av anslagen får konsekvenser, säger Jörgen Düberg.

Men Katarina Kristiansson tycker visst att man agerat tidigare.

– Vi har gjort våra ägare uppmärksamma på detta, men har nu fått besked att vi inte får de medel som vi begär, och då får vi ta konsekvenserna av det, säger Katarina Kristiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista