Sjukvård

Strejken kan ge nytt samarbete

Sjukhusen runt om i Skåne är nu i full gång med att utvärdera vårdstrejken. De utvärderingar som hittills gjorts visar en rätt positiv bild. Många inställda operationer kommer att bli av innan midsommar och inga dödsfall har rapporterats.

– Alla rapporter tyder på att det inte har inträffat några allvarliga incidenter, säger Karel Marsal, chefsläkare i Region Skåne.

Sjukhusen har också snabbare än väntat jobbat ikapp de operationer man låg efter med, och då framförallt inställda canceroperationer. Men en del patienter får ändå vänta till efter sommaren, och det är då de mindre prioriterade fallen, som till exempel höftledsoperationer.

Det verkar också som om all sjukvårdspersonal kan gå på sina semestrar, något man var osäker på under strejken. Karel Marsal är medveten om att många patienter har fått lida under strejken, men tycker ändå att sjukhusen har klarat av den ofta höga pressen och att man har lärt sig något.

– Man kan bättre utnyttja de resurser som finns. Man kanske kan permanenta samarbetet och samordna kapaciteten bättre, så att kompetens, apparatur och operationssalar utnyttjas bättre.

På måndag träffas hälso- och sjukvårdsledningen för ytterligare utvärderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista