Malmö

Malmös moderater vill ha spårvagnar

Moderaterna i Malmö säger ja till att Malmö ska få spårvagnar på sikt. Det framkom på idag när moderaterna presenterade sitt förslag till budget för Malmö stad för nästa år. Men majoritetens satsningar på mer tid på dagis för barn till föräldralediga och arbetslösa får tummen ner.

– Vi tror att det skulle kunna bli en attraktiv lösning, säger Stefan Lindhe, ordförande för moderaternas fullmäktigegrupp om satsningen på spårtrafik. Men en sådan satsning ligger långt fram i tiden. I den utredning som nu pågår om framtidens kollektivtrafik har konstaterats att bussarna inte kommer att räcka till med den befolkningsutveckling som Malmö har. Då kan det bli aktuellt med spårvagnar.

– Man ska veta att de är väldigt kostsamma - men vi är beredda att diskutera, säger Stefan Lindhe (m).

I sitt alternativ till budget för 2009 står moderaterna kvar vid kravet på att sänka skatten med 50 öre för Malmöborna, liksom vid kravet att slopa stadsdelsnämnderna. Satsningarna i moderaternas budget görs framförallt inom barnomsorg, skola och äldreomsorg. Men inriktningen på satsningarna på barnomsorgen skiljer sig från den styrande majoritetens. Deras förslag på att utöka rätten till dagisplats för barn till föräldralediga till 30 timmar i veckan får tummen ner, liksom det redan fattade beslutet att utöka rätten för arbetslösas barn att vara på dagis.

– Det handlar om vår syn på barnomsorgen. Barnomsorgen är till för de föräldrar som går till jobbet, för att underlätta för att människor ska kunna jobba, säger Anja Sonesson (m), oppositionsråd. Istället vill moderaterna satsa på mindre barngrupper på dagis, på tvåfamiljssystem, på kommunalt vårdnadsbidrag och på den öppna förskolan. Inom skolområdet vill man ha färre barn i klasserna, bättre uppföljning av elevernas kunskaper och skriftliga omdömen.

En av de större satsningarna vill moderaterna göra på äldreomsorgen där man vill höja livskvaliteten för de äldre. 50 miljoner kronor ska läggas på att öka den sociala samvaron, framförallt i samband med måltider. Bakgrunden är den oro som många äldre känner för att sitta ensamma.

– Vi tror att det har stor betydelse för livskvaliteten om man ökar möjligheterna till social samvaro - varför inte då i samband med mat, att laga mat tillsammans och känna doften av nylagad mat, säger Anja Sonesson (m).

Då vill ni anställa fler i äldreomsorgen?

– Ja, är det nödvändigt är det det vi ska göra.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista