Helsingborg

Ingen kritik för omfördelade pengar

En del av den vinst som Procivitas i Helsingborg gjorde förra läsåret flyttades inom koncernen till skolan i Malmö som gick sämre ekonomiskt. Men att Helsingborg skattepengar på det här sättet går till Malmö är inget som Christer Rasmusson, folkpartistisk ordförande i skol- och fritidsnämnden i Helsingborg tycker är konstigt.

Skattepengar, som Helsingborgs kommun ger i elevpeng till den privata gymnasieskolan Procivitas i Helsingborg, hamnar i företagets skola i Malmö kommun.

- Om det går till skolan i Malmö eller till aktieägare kan jag inte ha någon synpunkt på, så länge som de utför den utbildning i Helsingborg som de fått pengar för, säger Christer Rasmusson.

Vinsten som Procivitas i Helsingborg gör går delvis till skolan i Malmö men även aktieägarna i skolan får del av vinsten genom en utdelning på ungefär 600 000 kronor. Pengar som skulle ha kunnat gå till att satsa mer på Helsingborg. Men att det inte gör det har Christer Rasmusson inget att anmärka på.

I en pågående granskning av betygssättning och bedömning som skolverket nu driver så verket sett brister i skolans arbete med betygen.

- Är det så, så är det inte bra. Betyg ska vara så rättvisa och bra som möjligt, säger Christer Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".