Malmö

Dataspel tränar bort hjärnskador

På aktivitetscentret Fröet i Malmö har en unik satsning gjorts på att använda dataspel i rehabiliteringen för personer som drabbats av hjärnskador. Tanken är att egenskaper som motorik och koordination ska tränas upp, men även att tillfälle ska ges för lek och umgänge.

– Vi har en storbildsprojektor och en handkontroll. Just nu har vi valt att spela bowling, säger Mats Sjögren som är IT-pedagog,

Mats Sjögren menar att många sinnen får tränas när en hjärnskadad kommer i kontakt med dataspel. Och poängen är även att med utvecklad teknik och hjälpmedel kunna ägna sig åt aktiviteter som går lätt att utföra trots begränsad rörelseförmåga.

– Motoriken får verkligen en chans med träningen, säger Mats Sjögren.

Spelhålan på aktivitetscentret har snabbt blivit ett populärt tillhåll för besökarna. En av stamgästerna är Mats Arvidsson som menar att denna typ av IT-pedagokik hjälpt honom mycket i sin väg tillbaka från hjärnskadan.

– Det är bra för koordinationen. Vänster och höger hjärnhalva får också skärpa sig när man spelar, säger Mats Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".