Skåne

Större frihet att välja gymnasium

Snart kan även elever i årskurs nio som bor i sydvästra Skåne välja fritt var i Skåne de vill gå på gymnasiet. 15 kommuner i andra delar av Skåne har nämligen bjudit in de sydvästskånska kommunerna att ingå i deras samverkansavtal om fritt gymnasieval.

Ulf Stenåsen, som arbetar på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad, är en av dem som står bakom inbjudan, och han ser bara positivt på ett samarbete.

– Valfrihetsgraden ökar för den enskilde eleven och hans föräldrar, säger han.

I till exempel nordöstra Skåne har man haft igång ett sådant här samverkansavtal sedan 2005, och där tycker man att de har fungerat bra.

Förutom att de ska bli ett friare val för ungdomarna finns det fler anledningar till att ingå ett samverkansavtal, menar Ulf Stenåsen. Konkurrensen mellan friskolor och kommunala skolor kan då jämställas, och det kan också hjälpa kommunerna att möta det elevtapp som kommer att ske inom en snar framtid.

– Det är tvunget att vi börjar samarbeta i betydligt större omfattning, säger Ulf Stenåsen.

För att ett avtal ska bli till måste beslut tas i respektive barn- och utbildningsnämnd före sista augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".