Skåne

Transittrafik het fråga för regionen

Region Skåne vill undersöka om man utnyttjar transittrafiken på bästa sätt. Över 70 procent av allt gods som kommer till Skåne går bara rakt igenom regionen, och på måndag ska frågan upp på regionfullmäktiges möte.

– Är transittrafiken en aktiv del i logistikbranschen i Skåne på ett sätt som gör att vi faktiskt tjänar pengar på den, eller är den en förlustaffär? undrar Pia Kinhult, moderat ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Långa köer med lastbil efter lastbil – som trafikant på vägarna i Skåne är det nog mest trängseln som är det mest iögonfallande med transittrafiken. På måndag ska beslutsfattarna i Region Skåne diskutera hur man ska hantera den här trafiken.

Pia Kinhult vill undersöka om det bara är en förlust, eller om Skåne kan tjäna pengar på den. För närvarande vet inte riktigt regionen om man utnyttjar den på bästa sätt. Om det visar sig att det är en förlust, finns det olika vägar att gå.

– Vårt geografiska läge är lite svårt att ändra på, så antingen ser vi till att den här branschen blir lönsam, eller så får vi diskutera om det går att lösa transiten på annat sätt, säger Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".