Örkelljunga

Avslöjade gift i vattnet - fick sparken

Två VA-tekniker i Örkelljunga kommun har fått sparken efter att ha avslöjat att dricksvattnet innehållit ett cancerogent växtgift. Giftet påvisades i otillåtna halter under fem års tid men allmänheten fick inte veta något förrän de två VA-teknikerna gick till massmedia. Nu är de båda två uppsagda.

- Det kom fram förhöjda värden när jag praktiserade där. Även andra kommuner hade förhöjda värden, men de använde filter, säger Daniel Lilja, som är en av de uppsagda.

Kommunen förnekar att det har med giftlarmet att göra. Själva säger de två VA-teknikerna att sambandet är helt uppenbart.

Ärendet ska nu granskas av justitieombudsmannen JO.

Efter giftlarmet i vintras installerade kommunen ett filter som har tagit bort giftet.

År 2003 upptäcktes det misstänkt cancerogena växtgiftet BAM eller diklorbenzamid, en rest från bekämpningsmedlet Totex som förbjöds 1991, i dricksvattnet i Örkelljunga. Samma år sänktes gränsen för hur mycket av giftet BAM som får finnas i dricksvattnet och halterna i Örkelljunga låg därefter ibland över det tillåtna värdet. Vattnet var alltså otjänligt.

Men trots att det här var känt för de anställda på va-enheten och för deras chefer så fick allmänheten inte veta att vattnet fortsatte vara otjänligt när det kontrollerades gång efter gång.

Daniel Lilja och hans arbetskamrat Erkki Ekman ville att informationen skulle komma ut till medborgarna och att man skulle installera ett filter för att ta bort giftet. Men istället fick de båda två sparken när historien väl blev känd genom lokaltidningen. Cheferna förnekar att det finns något samband men Daniel Lilja är säker på att det här är en bestraffning för att han var kritisk till hur ledningen hanterade gift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".