Öresund

Jobbpendlingen över sundet fortsatt stor

Det senaste året har integrationen i Öresundsregionen stigit kraftigt. Det är slutsatsen i det senaste Öresundsindexet som Sydsvenska industri- och handelskammaren och den danska näringslivsorganisationen Dansk erhverv presenterade på måndagen.

Framförallt är det jobbpendlingen från Sverige som driver på integrationen. Samtidigt har företagen blivit sämre på att handla och samarbeta över Sundet.

Förra året pendlade drygt 15 000 personer över Öresund. De allra flesta, drygt 13 000, är jobbpendlare från Sverige till Danmark. Jobbpendlingen till Danmark har ökat med 40 procent från 2006 till 2007, enligt Öresundsindex siffror. Jobbpendlingen från Danmark till Sverige är betydligt mer blygsam, men även den ökar.

Det är bristen på arbetskraft i Danmark som är förklaringen. I Danmark väntas nu en nedgång i arbetsmarknaden. Redan har bostadspriserna börjat sjunka i Köpenhamn. Men även om konjunkturen vänder tror Dansk erhverv att svenskar kommer att fortsätta jobbpendla till Danmark.

– Jag tror att många, framförallt unga svenskar uppfattar den danska arbetsmarknaden som intressant. Det är lätt att komma in, det är lätt att få intressanta jobb och så är ju lönen högre än i Sydsverige, säger Ole Schmidt på Dansk erhverv.

Sydsvenska industri- och handelskammaren har sedan 2001 mätt integrationen i Öresundsindex som väger samman en rad faktorer inom arbetsmarknad, trafik, handel och samarbete och omkostnader för företag. Slutsatsen i årets mätning är att integrationen ökat kraftigt till följd av jobbpendlingen.

Den leder i sin tur till starkt tryck på infrastrukturen vilket väcker frågor om Öresundsbron kommer att klara trycket. Sydsvenska industri- och handelskammaren och Dansk erhverv propagerar nu starkt för en fast förbindelse även mellan Helsingborg och Helsingör.

I årets Öresundsindex har 426 företag i Öresundsregionen fått frågan om en sådan förbindelse skulle vara bra för dem. I Sverige anser 36 procent av de tillfrågade företagen det, medan 29 procent av de danska företagen svarar ja på den frågan.

Samtidigt som en stark dansk arbetsmarknad och en allt större pendling driver på integrationen, har företagens intresse för att integreras blivit svalare. Framförallt de danska företagen handlar mindre och samarbetar mindre med företag på andra sidan.

– Det är bekymmersamt. Vi vet att många danska företag inte vågar expandera, säger Ole Schmidt som konstaterar att flera danska företag inte behöver expandera just nu medan andra inte vågar, bland annat för att de är rädda för att inte kunna rekrytera kvalificerad arbetskraft.

Läs rapporten:

http://www.handelskammaren.com/backoffice/bakpress/ladda/Erhvervslivets%20Øresundsindeks%202008%20m%20bilag.pdf

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".