Skåne

Nya regler ger sjukskrivna ett stort eget ansvar

Den 1 juli börjar de nya reglerna för sjukförsäkringen att gälla. Det innebär att nu i dagarna kommer över 10 000 skåningar med sjukpenning få ett brev med besked om sänkt ersättning.

Från tidigare 80 procent av den sjukpenningsgrundade inkomsten till 75 procent. Det införs även striktare tidsgränser för den sjukskrivne och ett nytt rehabiliteringsprogram för att snabbare få ut människor i arbetslivet.

- Det kommer att finnas människor som inte längre är berättigade till sjukpenning. Är man inte berättigad till A-kassa så gäller försörjningsstöd via kommunen, säger Åsa Andersson, som är verksamhetsområdeschef för försäkringskassan i Skåne:

I början på juni sa riksdagen ja till den kontroversiella förslaget om nya regler i sjukförsäkringen. Och det här är det största förändringen i försäkringen på 15 år.

Och redan vid månadsskiftet kommer de nya reglerna att börja gälla.

Försäkringskassan har börjat skicka ut brev till de som berörs och här i Skåne har redan många oroliga börjat höra av sig. De nya reglerna sätter stort ansvar på den enskilde.

Speciella coacher vid försäkringskassan ska hjälpa den sjukskrivne att komma tillbaka ut i arbetslivet och just nu är även ett nytt förslag på väg, en så kallad rehabiliteringsgaranti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".