Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MALMÖ

Tvåspråkiga klasser främjar integrationen

Till hösten kommer det för första gången vara fler tvåspråkiga klasser än ”vanliga” klasser på Värner Rydénskolan i Malmö som har barn från förskoleklass och upp till och med årskurs fem.

Målet för skolan är att barnen ska vara tvåspråkiga i årskurs 6 och på sikt att fler ska klara målen i årskurs 9.

– I det här området är barnen ändå isolerade från det svenska samhället och föräldrarna talar ofta inte svenska, säger språkpedagogen Hanna Jönsson som arbetar med svenska som andra språk på Värner Rydénskolan på Rosengård i Malmö.

Med två språkiga klasser blir föräldrarna engagerade i sina barns skolgång, även de som inte talar och förstår svenska så bra.

– De förstår både det svenska samhället och de svenska skolsystemet bättre eftersom de får det berättat för sig på sitt eget språk och den täta kontakten med föräldrarna är en vinst som vi kanske inte hade räknat med, berättar Hanna Jönsson.

Samtidigt som läraren i klass 4A visar upp en liten bur med en fjäril i berättar hon på svenska om vad som har hänt med puppan, bredvid henne står klassens andra lärare, modersmålsläraren som efter ett tag tar över och berättar och ställer frågor på arabiska. När barnen svarar på arabiska slinker det med ett och annat ord på svenska. Och i takt med att barnen blir äldre tar svenskan över allt mer i undervisningen.

– De första åren var arabiskan det språk de lärde sig på. Tanken är att de ska vara helt tvåspråkiga i årskurs 6, säger Hanna Jönsson.

– Förstår jag inte på svenska talar min svenska fröken om för mig vad det står, kan hon inte förklara frågar jag min arabiska lärare, förklarar Mohamed Kuweik en av eleverna i klass 4A på Värner Rydén skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".