Skåne

Vart fjärde Kastrupplan försenat

Nästan var fjärde flyg från Kastrup till europeiska destinationer är försenat.  På flygplatsen sägs att det här får passagerarna vänja sig vid och att det kan bli värre i framtiden.

Det är en våldsam uppgång av antalet förseningar och har fler olika orsaker. År 2003 var bara vart tionde flyg från Kastrup försenat, alltså en fördubbling på fem år.

En av anledningarna är att antalet passagerare, och därmed också flygavgångar har vuxit enormt.  I början av 2000-talet gick flyget ner efter terrorangreppet i New York 2001 men nu är det full fart.

Hos danska luftfartsväsendet säjer kommunikationschefen Torbjörn Ancker att vi troligtvis får vänja oss, problemet har kommit för att stanna och det blir troligtvis också värre.

Flera förseningar beror på små detaljer till exempel under rengöring av flygplanet, vid bagagehanteringen och vid tankning.

– Det är små förseningar som snabbt kan sprida sig och blir stora, säger Henrik Peter Jörgensen driftsdirektören på Kastrup till Danmarks radio. Speciellt lastning av flyget och förseningar på inkommande flyg från andra håll skapar problemen, säjer han.

Men man skyller också på inkörningsproblem på ett nytt flygkontrollsystem som togs i bruk tidigare i år. Som jämförelse pekar man på Århus lufthamn där bara var åttonde flyg är försenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".