Energi

Skåne kan bli försökslän för biogas

Skåne vill bli försökslän för en satsning på biogas. Det handlar både om att öka produktionen av biogas och om att göra drivmedlet mer lättillgängligt för konsumenterna.

– Skåne har goda förutsättningar med gott om jordbruk och många restprodukter därifrån. Det finns också många restprodukter från livsmedelsindustrin. Vi har problem med övergödning så det vore bättre att samla upp det och använda det till drivmedel skulle vara positivt, säger Johanna Pivén som är biträdande avdelningschef på länsstyrelsen:

På onsdagen ska länsstyrelsen i Skåne yttra sig till regeringen om den nationella klimatberedningens förslag, och det är i det yttrandet som förslaget om att bli ett försökslän för biogas förs fram.

Enligt Johanna Pivén så finns det ett stort intresse från olika aktörer i Skåne att satsa på biogas, det visar inte minst de remissvar till den skånska energistrategin som man fått in.

– Större företag, kommuner och kollektivtrafiken är intresserade, säger Johanna Pivén.

Skånetrafiken har till exempel som mål att inom ett tiotal år ha bytt ut allt fossilt bränsle. Att då göra Skåne till ett försökslän för utbyggd biogas skulle kunna vara ett sätt att möta den ökade efterfrågan från kollektivtrafiken, och också ett sätt att minska skadeverkningarna av den ständigt ökande trafiken. Länsstyrelsen hoppas nu att regeringen tar till sig förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".