Skåne

39 punkter ska minska tågförseningarna

Nu kraftsamlar de ansvariga för tågtrafiken i Skåne och satsar en halv miljard för att bekämpa förseningar, som länge irriterar resenärerna. Om två år ska förseningarna ha minskat med 25 procent.

Förseningarna på tågen har enligt många spårat ur.  Idag är elva tåg av hundra försenade. Så för att få tillbaka resenärernas många gånger sviktande förtroende och minska förseningarna har bland annat Banverket, SJ och Skånetrafiken gått samman i något som kallas för kraftsamling Öresund.

I förmiddags presenterades en lista med 39 punkter som alla ska medverka till att förbättra trafiken. Nya omkörningsspår, nya tåginköp och spårpatruller som fixar fel i spåren är några av punkterna.

Men man har inte bara ett ökat resande att ta hand om. Citytunneln i Malmö ska öppna år 2011 och en stor ombyggnad sker på Malmös central då antalet spår kommer att halveras under byggtiden. Björn Östlund är ställföreträdande generaldirektör för Banverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".