Skåne

Rökningen utbredd i regionen

Skåningarna tillhör dem i Sverige som röker mest och har minst tillit till myndigheter och andra samhällsorgan. Det visar en färsk rapport från Folkhälsoinstitutet, som för första gången kan visa på hälsotillståndet uppdelat på regioner.

– Skåningarna ligger ganska högt vad det gäller rökning, särskilt männen, men även kvinnorna ligger över genomsnittet, och det är naturligtvis inte bra, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut.

Det är fjärde året som Folkhälsoinstitutet låtit svenskarna svara på ett 70-tal frågor om sitt hälsotillstånd. Frågorna handlar om allt från hur många frukter man äter om dagen till tandhälsa och svårigheter med att somna. Först nu finns emellertid tillräckligt med material för att dra några slutsatser på regional nivå.

Då sticker Skåne ut även under rubriken Sociala relationer. Var tredje skåning säger sig sakna tillit, och det är den högsta siffran i landet.

Bland de positiva resultaten kan man se att fler skåningar än riksgenomsnittet säger sig ha bra hälsa.

– Mår man bra har man mycket större chans att slippa drabbas av sjukdomar och överlever längre än den som upplever att man mår dåligt, så det här med självupplevd hälsa ska man ta på allvar, säger Gunnar Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".