Helsingborg

Stort intresse för ny arena på Olympia

Det var stort intresse för samrådet på tisdagskvällen om den nya multiarena som ska byggas på Olympiaområdet i Helsingborg. Men tankarna på hur trafiken ska ledas om möttes av invändningar.

I planerna ingår att göra fler stråk i strövområdet kring Olympia för att göra det mer tillgängligt. Trafiken till arenan ska i högre grad ledas in via Österleden och Filbornavägen. Stenbocksgatan ska avlastas från trafik genom att man prioriterar kollektivtrafiken på en gata som idag är en genomfartsled inne i staden.

Men bland åhörarna väckte planerna att ändra trafiken på Österleden och Filbornavägen frågor.

–  Vi tycker att det är viktigt att man ser till att hålla nere trafiken förbi villaområdet och att man tittar på buller och avgaser, sa Christel Persson, en av dem som kommit till samrådet.

Det finns flera alternativ för placering av den nya arenan: bakom Idrottens hus, vid ishallen eller mellan Olympia och Idrottens hus. Oavsett vilket är det viktigt att det blir en byggnad som tar hänsyn till Idrottens hus, som idag inte har något formellt juridiskt skydd.

– Men jag upplever att alla som hanterar Idrottens hus är väldigt rädda om byggnaden och det är lika viktigt som att ha ett fullgott juridiskt skydd, sa stadsantikvarien Karin Gustavsson.  

Förändringarna av området kan leda till att Hif får flytta sina träningar därifrån. Ambitionen är att göra strövområdet mer tillgängligt. Då måste kanske flera av de byggnader som finns där idag, bland annat Hif:s inomhushall, flyttas på sikt. En möjlighet är att Hif på sikt inte har sin inomhusträning på Olympia, utan flyttar till en egen camp.

– Då öppnar sig ett helt nytt scenario där vi kan få bort en del av de här plåtlådorna till förmån för stråk och möjlighet att röra sig i det här fantastiska området, sa Ole Andersson, stadsmiljöchef.

En av många idrottsintresserade som kom till mötet var Simon Nilsson som ser fram emot den nya arenan.  

– Jag tycker att det är helt underbart, men jag hade frågor om byggnadens höjd. 25 meter låter väldigt högt. Sedan är ju frågan vilka sporter man ska kunna utöva. Jag sysslar med det mesta och vill gärna se en mångsidig arena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".