LUND

Kyrkvals vann stiftets gillande

Kyrkovals blev vinnaren i den unika psalmtävling som Lunds stift utlyste inför 50-årsjubilieet av beslutet att kvinnor får bli präster i Svenska Kyrkan.

– Den handlar om mångfald och att alla behövs, förklarar Dan Jansson som skrivit det vinnande bidraget.

Dan Jansson har tidigare varit präst i både Lund och Malmö men jobbar nu i Linköping. På onsdagen fick han ta emot en check på 20 000 kronor och äran att framföra den nyskrivna psalmen i Lunds domkyrka.

Den 27 september är det 50 år sedan kyrkomötet beslutade att också kvinnor skulle få prästvigas i Sverige. Inför jubileet i höst utlyste jämställdhetsgruppen i Lunds stift en psalmtävling och det vinnande bidraget framförs vid jubileet.

Kriteriet var att psalmen skulle beröra ämnet och vara skriven av någon med stark anknytning till stiftet. Av 252 inskickade bidrag blev alltså Dan Jansson vinnaren med sin Kyrkvals

– Vi ville ha en psalm med inklusivt språk som lyfter fram det gemensamma i kyrkans arbete, säger biskop Antje Jackelén, som satt med i juryn.

Vinnarpsalmen kommer att framföras vid en festgudstjänst i Lunds domkyrka på själva årsdagen den 27 september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".