Åhus

Salmonellasmittad foderfabrik öppnas

Lantmännens foderfabrik i Åhus stängdes förra veckan för att man än en gång hittat salmonella vid en provtagning. Nu är produktionen igång igen sedan nya prov visat att bakterien är borta.

Det var i torsdags förra veckan som en provtagning visade att det fanns salmonella i lokalerna i lantmännens foderfabrik som ligger i hamnen i Åhus.

Fabriken stängdes omedelbart och lokalerna sanerades. Under tiden fick kunderna sitt foder från andra anläggningar i södra Sverige.

Produktionen har nu återupptagits sedan nya prover visat att lokalerna är rena från salmonellabakterier.

Det är fortfarande oklart vad som är orsaken till att bakterien kunnat ta sig in i fabriken i Åhus. Kjell Larsson som är fodersäkerhetsansvarig på Lantmännen säger att det kan ha skett i samband med att de har haft vissa installationsarbeten i lokalerna och att både personer och material rört sig i fabriken.

Foderfabriken i Åhus har de senaste åren drabbats av ett par salmonellautbrott. Senast var i augusti för två år sedan då fabriken fick stängas för sanering under två dagar.

Kjell Larsson säger att den salmonella som upptäcktes för en vecka sedan är samma typ som den för två år sedan, den hittades också på ungefär samma ställe, det finns därför att smittan funnits kvar i fabriken.

Hittills finns inget som tyder på att smittat foder lämnat fabriken men Kjell Larsson säger att man har extra stor vaksamhet just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".