Strejk hotar skånska bussbolag

Fackförbundet Kommunal varslar nu om strejk bland skånska busschaufförer. Om Kommunal inte träffar avtal med Bussarbetsgivarna senast den 15 juli bryter strejken ut på fyra skånska bolag.

– Vi har förhandlat i mer än två månader men inte kommit till skott, säger Bo Sandholm, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Varslet är uppdelat i tre omgångar först ut är Stockholms län den 1 juli, sedan Västerbotten den 8 juli och slutligen Skåne den 15 juli. Varslet gäller chaufförer som jobbar för privata bussbolag som kör i linjetrafik.

Samtliga är stora företag som kör stadstrafik i flera Skånska kommuner. Handikapptransporter och skolskjutsar är undantagna från varslet.

Kommunal är framför allt missnöjt med den löneökning som medlarna föreslagit och facket anser också att medlarbudet innehåller försämringar av arbetsvillkoren.

– Varslet är tungt och lagt för att få arbetsgivaren att förstå att vi menar allvar, säger Bo Sandholm som hoppas man ska nå ett avtal innan strejken bryter ut.

Bussbolag som drabbas i Skåne

  • Arriava
  • Swebuss
  • Veolia
  • Bergkvara buss

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".