ÖRKELLJUNGA

Politiker mörkade om giftigt vatten

Det kommunala vattnet i Örkelljunga har varit giftigt i flera år utan att politikerna informerat medborgarna. De två va-tekniker som slog larm om vattnet jobbar inte längre på kommunen. Själva säger de att de fått sparken.

- Det har inte mörkats om vattnet. De berörda har ju vetat om att vattnet inte varit bra. Invånarna i Örkelljunga vet ju inte hur man ska åtgärda det, säger Per-Uno Nilsson (m), ordförande i tekniska nämnden.

Det var för fyra år sedan som va-teknikern Erkki Ekman till Per-Uno Nilsson och till dåvarande kommunalrådet moderaten Jan-Erik Einarsson och varnade för att det fanns gifter i dricksvattnet. Men politikerna berättade inte det här för medborgarna och vattnet fortsatte vara giftigt.

Erkki Ekman fortsatte med sin kritik. Idag har han inget jobb på kommunen och han är övertygad om att han fått sparken på grund av vattenaffären.

– Det har uttalats flera gånger att jag ska bort och omplaceras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".