SKÅNE

Finansieringen av moderna museets filial i Malmö är fortfarande inte klar

Det är ytterst osäkert om det kommer att gå att förverkliga planerna på en filial till Moderna museet i Rooseums lokaler i Malmö.

Fortfarande saknas det mellan fyra och fem miljoner kronor i anslag per år för att planerna ska gå att genomföra. Just nu pågår förhandlingar mellan Malmö stad, staten och Region Skåne om vem som ska skjuta till.

Malmö stad vill inte och även staten är tveksam. Däremot kan Region Skåne tänka sig att öppna plånboken.

– Vi diskuterar om ytterligare 2,5 miljoner från 2010. Vi ser fördelarna med att få ner en statlig kulturinstitution med tyngd till Skåne och Malmö, säger Rolf Tufvesson (kd), regionråd, ordförande i Region Skånes kulturnämnd.

Det behövs årliga anslag på drygt 16 miljoner kronor för att Moderna museet ska kunna flytta in och öppna en filial på Rooseum i Malmö.

Tidigare har Malmö stad gjort klart att man är beredd att stå för ombyggnaden och hyran motsvarande 5,6 miljoner, staten har hittills anslagit tre miljoner och regionen tre miljoner.

När nu regionen öppnar dörren för ytterligare 2,5 miljoner är frågan var resten ska komma från, alltså runt två miljoner. Enligt Magdalena Titze på Malmö stads kulturkansli gjorde kulturdepartementets representant vid senaste förhandlingarna klart att staten ser stora svårigheter med att skjuta till mer. Och Malmö stad har redan tidigare sagt stopp.

– Vi ska föra noggrannare diskussioner för att försöka nå en lösning. Det kanske finns någon inom det privata näringslivet eller andra som är intresserade av att försöka göra det här, säger Rolf Tuvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".