Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fasta tider får fler kvinnor att ta cellprov

Genom att ge kvinnor en fast tid för cellprovtagning och kalla fler kvinnor till samma tid har mödrahälsovården i nordvästra Skåne lyckats få allt fler kvinnor att komma till provtagningen.

Mellan 2006 och 2007 ökade antalet tagna prov med drygt 30 procent i området.

– Vi hade väldigt mycket tid i telefon som också krävde journalföring. För att kunna ta så många prover som möjligt tog vi bort telefontiden, berättar Gittan Lundberg, områdeschef för mödrahälsovården i nordvästra Skåne.

Samtidigt ändrade man kallelserutinerna, kvinnorna får numera en i förväg bokad tid. Det har visat sig att kvinnor i högre utsträckning kommer till provtagningen då eftersom de slipper sitta i telefon samtidigt som personalen slipper lägga tid på tidsbokning. Dessutom började man dubbelboka patienterna genom att beräkna hur många man tror ska dyka upp.

– Det är ett svårt bedömningsarbete, säger Gittan Lundberg.

I Skåne har man de senaste åren arbetat hårt för att få fler kvinnor att komma och ta cellprover för att kunna upptäcka livmoderhalscancer i tid. Mellan 2005 och 2006 ökade andelen kvinnor som kom till provtagningen från 68 till nästan 72 procent, men ökningen stannade av förra året.

Nordvästra Skåne är den del av regionen där man ser en fortsatt förbättring. Allra bäst är det i Båstad, där hela 81 procent kom till cellprovtagningen förra året.

– Rapporter från andra delar av Sverige visar att om man slopar avgiften kommer ännu fler, säger Gittan Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".