Malmö

15-åring åtalas för mord på vårdare

Den 15-årige pojke som knivhögg och dödade en vårdare på behandlingshemmet Tunagården utanför Malmö, åtalades på torsdagen vid Malmö tingsrätt, misstänkt för mord.

Den 11 maj i år, när de flesta på behandlingshemmet var på utflykt, ska 15-åringen ha knivhuggit och dödat en av vårdarna på hemmet, en 44-årig kvinna.

I polisförhör berättar 15-åringen om hur han fick syn på en kökskniv när han skulle plocka in disken från diskmaskinen, hur han sedan gömde den. Han frågade vårdaren om de kunde titta på film och när de var ensamma berättar han, stack han henne med kniven flera gånger.

15-åringen säger att det var tvångstankar som fick honom att döda den av vårdarna som enligt honom själv stod honom närmast. Han säger att det slog slint i huvudet och när vårdaren var död försökte han också ta livet av sig genom att sticka sig själv.

Som bevisning mot 15-åringen har åklagaren bland annat den kniv som vårdaren ska ha mördats med och pojkens kläder som han hade på sig vid tillfället.

Av den rättspsykiatriska undersökning som gjorts framgår att han är allvarligt psykiskt störd och behöver vård. 15-åringen erkänner att han har knivhuggit vårdare men förnekar mord eftersom han saknade uppsåt att döda.

Rättegången mot 15-åringen inleds på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".