SKÅNE

Blodbrist hotar när givarna tar semester

Skånes blodlager riskerar att tömmas i sommar. Det återkommande problemet för landets blodcentraler är att blodgivarna inte lämnar blod när de åker på semester.

Flera andra landsting har löst semesterblodbristen genom att starta ett samarbete som gör det möjligt att ta emot varandras blodgivare under semestern. Men den möjligheten finns inte ännu för skåningarna.

– Det kommer att byggas ut över hela landet, säger Thomas Attnäs, informatör på blodcentralen i Skåne.

Orsaken till att Skåne ännu inte finns med i samarbetet är dels att man håller på att prova ut olika tekniker och dels att det är många parter eftersom blodcentralerna är självständiga organisationer.

– Vi får ta det successivt, skriva avtal och känna efter om det fungerar, säger Thomas Attnäs.

Fram tills samarbetet är fullt utbyggt i riket får alltså Skånes blodcentraler förlita sig på sina ordinarie blodgivare.

Som vanligt förväntas en puckel i blodflödet under midsommarhelgen då biltrafiken är hårt drabbad av olyckor. Dessutom visar Vägverkets olycksstatistik över allvarliga olyckor att det är värst under sommarmånaderna.

Men enligt Thomas Attnäs är det största problemet att det inte lämnas lika mycket blod under sommaren.

– Vi behöver bygga upp ett lager, de som lämnar blod går på semester men det gör inte de patienter som behöver blodet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".