Malmö

Starka känslor vid bankrånsrättegång

Egentligen skulle de åka iväg och titta på Zlatans hus, men istället rånade de en bank. På torsdagen hölls rättegången mot de två personer som rånade en bank i Limhamn i början av maj i år.

En av de åtalade var bara 16 år när han begick brottet. Vid rättegången på torsdagen fick han lyssna på de bankanställda som ibland gråtande vittnade om hur de drabbats av depressioner, sömnlöshet och ångest efter rånet.

– Han ångrar det han har gjort och tycker att det är lite plågsamt att tänka på detta, men annars tror jag han mår rätt så bra, säger advokat Jan Aktiv, som försvarar pojken som nu hunnit fylla 17 år.

Det var strax efter lunch den 5 maj som den då 16-årige pojken tillsammans med en 24-årig man tog sig in i den fullsatta banklokalen. Genom att hota med en pistolkopia tvingade 24-åringen personal och kunder att lägga sig ner på golvet. Gärningsmännen rensade två kassor och försvann sedan från platsen på en moped.

De förföljdes av två pensionerade poliser, och under flykten hoppade den 24-årige mannen av mopeden och riktade pistolen mot förföljarnas bil. Han flydde sedan genom några trädgårdar, men både han och hans yngre kumpan kunde snart gripas.

Båda gärningsmännen har erkänt brotten, och åklagare Bo Albrektsson yrkar på att den 24-årige mannen ska dömas till tre års fängelse, medan han vill att 17-åringen ska få vård inom socialtjänsten.

Dom i målet faller den 26 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".