Örkelljunga

Anställd angripen av sina chefer

En anställd på tekniska enheten på Örkelljunga kommun säger nu upp sig efter att ha blivit angripen av sina chefer. Men kommunen säger att uppsägningen bara beror på en omorganisation.

– Den kopplingen får stå för Erkki själv. Vi gör ingen som helst koppling där överhuvudtaget, säger Pär Gustafsson, som är va-chef i Örkelljunga.

Förra året släpptes var sjunde liter avloppsvatten ut helt orenat i Örkelljunga kommuns vattendrag. Men bristerna i avloppsreningen kom inte till länsstyrelsens kännedom, tyckte en av de anställda, va-teknikern Erkki Ekman. Han ringde därför till länsstyrelsen och berättade om bristerna i avloppssystemet, och det blev inte populärt hos cheferna.

Under 2007 tilldelades Erkki Ekman en skriftlig varning. Formellt för att ha använt tjänstebilen i ett privat ärende, men under mötet där varningen skulle motiveras förklarade tekniske chefen Göran Sandberg och va-chefen Pär Gustafsson att det var ”mycket mycket värre” att Erkki Ekman hade ringt länsstyrelsen. Cheferna tyckte att det här betydde att Erkki Ekman inte var lojal mot arbetsgivaren.

Nu har Erkki Ekman fått sparken efter att också ha slagit larm om att det har funnits gift i kommunens dricksvatten. Va-chefen Pär Gustafsson förnekar att både varningen och uppsägningen hade något samband Erkki Ekmans bristande lojalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".