Vård

Många slutar med sitt missbruk

Fyra av tio drogmissbrukare som påbörjat en behandling slutar med sitt missbruk. Och det är kvinnor som har lättast att sluta med droger.

– Ofta är väl uppfattningen hos gemene man att det inte är lönt att göra saker på kort sikt med de här människorna, men det har vi fått modifiera, säger Mats Fridell som är professor i klinisk psykologi vid Lunds universitet.

Tillsammans med forskarkollegor vid Lunds universitet har Mats Fridell följt upp narkomaner som vårdats på Sankt Lars sjukhus i Lund från 70-talet och framåt, och sett hur de klarar sig efter behandlingen. De har bland annat tittat i kriminalregister och gjort intervjuer med gamla missbrukare.

Forskargruppen kom fram till att efter fem år var det ungefär 40 procent som inte missbrukat de senaste två åren. Det var dessutom stor skillnad mellan kvinnor och män. 50 procent av kvinnorna hade en drogfrihet på två år eller längre mot 30 procent av männen.

– Det var ingen som visste att det var så stor skillnad mellan män och kvinnor, säger Mats Fridell som är professor i klinisk psykologi vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".