Privatiserad äldrevård

Kamp om vård av äldre

Privata vårdbolag slåss nu om kontrakten i de skånska kommunerna för att ta över vård av äldre. Och det satsas stort. Ett av vårdföretagen, Carema Omsorg, räknar med att på fem år fördubbla sin verksamhet.


– Vi satsar på Skåne. Det är en intressant region på många sätt, säger Bengt Marcusson som är vd för Carema Omsorg.

Carema finns i till exempel Vellinge, Ängelholm och Helsingborg. I Lund kommer snart fyra nya verksamheter med nästan tvåhundra platser, därutöver en rad LSS-boenden och hela områden där Carema står för all hemsjukvård.

Även flera andra stora vårdföretag är med och slåss om kontrakten i de skånska kommunerna. Men Caremas satsning är stenhård. Man har som mål att på fem år fördubbla sin verksamhet. Och på vårdhemmen märks ingen förändring för de gamla. Tvärtom är glädjen stor över möjlighet att påverka maten.

– Jättegott, kycklinggryta i currysås och så ris till. Det luktar så gott, säger Liolian Ekelund, som är gäst på vårdhemmet Murteglet i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".