Simrishamn

Österlengymnasiet delar med sig av framgångsrikt forskningsnät

Österlengymnasiet i Simrishamn har sedan några år tillbaka ett eget forskningsnät som ger eleverna täta kontakter med forskningsvärlden. Nu tänker initiativtagaren sprida nätverket till fler skånska skolor.

– Erfarenheterna är så goda att vi har tänkt oss att den ska spridas till fler skolor, säger initiativtagaren Olle Alexandersson.

Hittills har Skolstaden i Helsingborg visat intresse för att använda forskningsnätet.

Idén med forskningsnätet är att öka intresset och förståelsen för forskning, inte bara bland elever som själva funderar på en karriär som akademiker eller forskare, utan hos alla gymnasieelever.

– Alla medborgare borde vara intresserade eftersom vi alla är med och fattar politiska beslut om forskning, säger Olle Alexandersson.

Och intresset för forskning försöker man öka genom föredrag, seminarier, studiebesök och forskare som medverkar i klassrummet bland annat. Nu har forskningsnätet fått drygt 300 000 kronor från sparbanksstiftelsen Skåne och med hjälp av dem hoppas man nu sprida nätet vidare.

– Vi hoppas att vi ska bli ett regionalt projekt som markerar Skåne speciella förhållande till forskningen, säger Olle Alexandersson.