Malmö

15-åring erkände vårdarmord och dömdes till rättspsykiatrisk vård

Den 15-årige pojke som i maj knivskar en 44-årig kvinnlig vårdare till döds på behandlingshemmet Tunagården utanför Malmö dömdes måndagen till sluten rättspsykiatrisk vård för mord.


Pojken har under hela förundersökningen erkänt att han dödade vårdaren men nekat till att han haft uppsåt att mörda. Men när rättegången inleddes i morse erkände han för första gången mord.

– Det är mycket som har klarnat, vi har fått det rättspsykiatriska utlåtandet, förhören och allt sammantaget gör att den juridiska bilden är klar, säger pojkens försvarsadvokat, Anders Elison.

Redan när han stal kökskniven från diskmaskinen hade han bestämt sig, vårdaren skulle dö. Han frågade henne om de kunde titta på film och när de var ensamma högg han henne med kniven om och om igen. Efteråt försökte han ta sitt eget liv genom att skära sig i magen.

– Han lider av tvångsbilder och de inbegriper även en avsikt att ta livet av personen och då har du även ett uppsåt, förklarar Anders Elison.

15-åringen hade slarvat med sin medicin och hade under en längre tid fantiserat om att döda någon av de kvinnliga vårdarna och när han såg kniven kunde han inte längre hejda sig. Att det blev just den 44-åriga kvinnan var mest en slump.

Av den rättspsykiatriska undersökningen framgår det att pojken lider av en allvarligt psykiskt störning och tingsrätten dömde honom efter en kort överläggning till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Det var en högst väntad och för min klient också kanske den mest lämpliga och korrekta domen, säger Anders Elison.

Fyra anhöriga till den mördade kvinnan tilldöms 75 000 kronor vardera i skadestånd.