Malmö

Åtta åtalade för bedrägeri mot Swedbank

Åtta män, varav flera har kopplingar till det kriminella MC-gänget Bandidos, åtalas på tisdagen för flera fall av grovt bedrägeri och grovt penninghäleri.

Männen misstänks ha tömt bankkonton på Swedbank, Kristianstads Sparbank och flera mindre banker på cirka fem miljoner kronor.

Härvan rullades upp i slutet av januari när polisen och ekobrottsmyndigheten gjorde en razzia mot personer i kretsen kring Bandidos i Skåne. 13 personer greps och tillslaget ledde till tre olika utredningar varav det här bankbedrägeriet är en.

De åtalade har enligt åklagaren valt ut rika offer genom att studera taxeringskalendern och på något vis fått tag på koder och inloggningsuppgifter till deras telefonbank. När de väl tagit sig in på offrets konto så flyttade de stora summor pengar antingen till sina egna eller till så kallade målvakters konton. Sammanlagt tror åklagaren att de kommit över mer än fem miljoner kronor, varav cirka tre miljoner fortfarande saknas.

Vissa av männen har erkänt medan andra tiger, men kammaråklagare Jan Pernvi tycker att bevisen mot den är starka.

– Det är en omfattande bevisning, inte minst från bankerna, loggarna och inspelade samtal, utöver det finns det också telefonlistor, säger kammaråklagare Jan Pernvi.

Men de åtta männen som alltså nu åtalas är inte de enda som varit inblandade i bedrägeriet. Jan Pernvi räknar med att fler personer kommer att ställas inför rätta.

– Det finns åtminstone fem personer till som lånat ut sina bankkonton som kommer att lagföras en av dem är redan åtalad, berättar Jan Pernvi.