LUND

Omstridd asfalt på plats i Hardebergaspåret

På tisdagen började den omstridda asfalteringen av Hardebergaspåret. Den gamla banvallen gillas både av cykelpendlare som vill ha asfalt och motionärer som vill ha grus.

– Jag cyklar rätt mycket och tycker att det är jätteskönt, säger Gunilla Hultberg som gillar asfalten.

Hardebergaspåret är resterna av järnvägen mellan Lund och Revinge, en grusad gång och cykelväg från centrala Lund, förbi Östra Torn och ut mot Södra Sandby.

Redan i mitten av 1990-talet ville politikerna se en asfaltering, men efter kraftiga protester blev det bara delar av sträckan utanför Lund som fick den kontroversiella beläggningen.

Sedan dess har debatten fortsatt och genom att hitta en kompromiss där en meters grus bredvid asfalten sparas till bland annat joggarna kunde en enig teknisk nämnd i slutet av förra året besluta att asfaltera resten av stråket.

– Vi vet att det finns olika åsikter om det här och det är därför diskussionen har varit så lång men det här är ett viktigt stråk för dem som pendlar med cykel och därför har vi gjort en prioritering, säger Håkan Lockby, gatuchef i Lund.

Men trots kompromissen är inte alla övertygade, så sent som i januari överklagades beslutet till länsrätten, men utan framgång.

– Jag tycker det är synd att förstöra stråket, när asfalten väl är här är det för sent att plocka bort den, säger Helena Wiberg som bor vid Hardebergaspåret i Lund.