Hallandsåsen

Ny kalkyl för tunnelbygget dröjer

Det kommer dröja fram till hösten innan Banverket kan presentera en ny tidsplan och kostnadskalkyl för tunnelbygget genom Hallandsåsen.


Efter tunnelborren Åsas genombrott i det så kallade mellanpåslaget lovade Banverket att presentera en ny tidsplan och kostnadskalkyl redan i maj.

Men nu vill man först veta om det nya borrhuvudet som monterades i mellanpåslaget fungerar bättre än det gamla.

– Hittills ser det lovande ut, vissa dygn har vi haft en bra produktion och slitaget på kuttrar och borrhuvudet i stort har varit litet, säger Banverkets projektchef, Anders Strandberg.

Det nya borrhuvudet har borrat omkring 130 meter hittills. Men det behövs 300-400 meter färdig tunnel innan det går att dra några slutsatser. Enligt tidsplanen så skulle tunnelbygget stå klart 2012. Men man är redan ett år försenad, och mindre än så lär det inte bli.

– Den tiden kommer vi inte att kunna köra igen. Sedan vill vi göra en saklig bedömning för att ta reda på om vi kommer bli ytterligare ett eller två år försenade, säger Anders Strandberg.

I dag är projektets budget på nio miljarder kronor. Det kommer att bli dyrare, hur mycket beror på hur stor förseningen blir. Dessutom pågår det diskussioner mellan Banverket och entreprenören Skanska-Vinci om vem som ska betala extrakostnaderna.

– Skanska har en uppfattning och vi har en uppfattning men vi har väldigt bra diskussioner, säger Anders Strandberg.