Skåne

Polisen får tillbaka sin helikopter

Skåne får troligtvis tillbaka sin polishelikopter. Det framgår av den utredning som Rikspolisstyrelsen låtit göra.

– Bara det faktum att Malmö är ett befolkningscentrum tycker vi motiverar att man har en helikopter i närområdet, säger Sten-Olov Hellberg länspolismästare i Dalarna, som gjort utredningen om polishelikoptrarnas framtid.

I hela Sverige finns det idag sju polishelikoptrar, en av dem brukade vara stationerad på Sturup, men rikspolisstyrelsen ansåg att basen var sliten och underbemannad. I september ifjol flyttades istället helikoptern till Säve flygplats utanför Göteborg.

– Vi har i vår utredning sagt att man bör överväga alternativa placeringar inom regionen. Det är inte givet att man måste använda lokalerna på Sturup, säger Sten-Olov Hellberg.

När helikoptern stod på Sturup så tog det ungefär en halvtimme att få den i luften. Nu tar det nästan två timmar innan den kan sättas in i arbete. Polisen i Skåne har varit kritisk mot att helikoptern flyttats.

– Jag har försökt göra en så opartisk utredning som möjligt och jag har fått hållbara argument för att föreslå att storstäderna ska ha en helikopter, säger Sten-Olov Hellberg.