Skåne

Centerprotester mot FRA-lagen

Flera skånska centerpartister ansluter sig till det så kallade Centeruppropet, som startats i protest mot FRA-lagen. Målet är att tvinga fram en extrastämma för att centern ska besluta att verka för att upphäva riksdagsbeslutet om lagen.

Kritiken mot alliansregeringen från de egna leden börjar ta fart efter beslutet om den nya lag som ger Försvarets Radioanstalt rätt att avlyssna bland annat e-post och telefontrafik till och från Sverige. Kritikerna anser att lagen kränker integriteten.  

– Jag är rädd för den här stora snöbollseffekten. När detta steget är taget, vad blir nästa?, säger Laszlo Varga, ordförande för avdelningen Lilla torg (c) som är en initiativtagarna till Centeruppropet.   

”Stopp, backa, börja om”. Det är de slagord som ett 40-tal centerpartister runt om i landet har skrivit under på, i ett försök att få till en extra riksstämma där man vill att partiet ska fatta belut om att verka för att häva riksdagens beslut om FRA-lagen. Sedan uppropet kom till i söndags har sammanlagt fem centerpartister från Skåne skrivit på, bland annat från Hässleholm och Lund.

– Jag är liksom de andra besviken. Jag förstår väl inte riktigt varför man har röstat igenom den här lagen, för jag tycker att den strider på alla punkter mot vår grundideologi, säger Tim Svanberg från Malmö, en av undertecknarna.

– Jag vet att det är ett parti som har väldigt högt i tak så jag tror att vi kan komma fram till någon lösning.

Men för initiativtagaren Laszlo Varga är partiets agerande ett svek. Han hoppas att partiet kommer att lyssna den här gången.

– Det är många av oss som känner att vi blivit svikna av partiet. Vi gick med i centern rätt nyligen många av oss av den anledningen att vi kände att det är ett liberalt parti som värnar integritetsfrågor och decentralisering av makt.
– Det här är inte riktigt vad vi förväntade oss när vi skrev på.