Malmö

Gröningeparken på Herrgården rustas

Döda träd, brända bänkar och en bortglömd pulkabacke - så ser Malmö Stads nyaste park ut. I månadsskiftet tog kommunen över Gröningeparken från fastighetsägare i bostadsområdet Herrgården. Nu ska parken rustas upp.

På onsdagen träffades kommunen och Hyresgästföreningen för ett första planeringsmöte om hur parken ska rustas upp. Kanske ska parken få ett nytt namn.  

– Innan var det bänkar och stolar så att man kunde sitta ute. Nu finns ingenting. De har eldat upp alltihopa, säger Laszlo Szucs som bor granne med parken. 

Gröningeparken har både en fotbollsplan och lekplats. Trots att solen skiner är ingen där när representanterna från Malmö Stad och Hyresgästföreningen träffas. För att öka tryggheten tog Malmö stad för en månad sen över parken, som ägts och skötts av tre fastighetsägare i området. Men ansvarsfördelningen har varit oklar, trots att ambitionerna från början var stora med både fontän och kyld pulkabacke. Idag är Gröningeparken kraftigt nedgången.

– I år tänker vi göra de första akuta åtgärderna och sedan lyssna av vad befolkningen vill med sin park, säger Karin Sjölin, landskapsarkitekt på Gatukontoret. 

I en första akut insats lägger kommunen en halv miljon kronor i sommar för att sätta upp belysning och ta bort de brända bänkarna. Nästa år ska en större upprustning av parken göras. 

– Jag vill se en park som är tillgänglig för fler människor. Gärna med vatten och att man kan använda scenen för kulturutbud, säger Kenneth Gustavsson på Hyresgästföreningen.