Nya spår sinkar tågen på Västkustbanan

Under snart två veckor har alla tåg på Västkustbanan mellan Göteborg och Skåne varit försenade. Förklaringen är den nya tågbana med dubbelspår, förbi Falkenberg som invigdes den 15 juni.

– Banverket tillåter inte att vi kör med full hastighet, vilket vi har planerat för i våra tidtabeller. I de avtal vi har skrivit med Banverket nämns inga hastighetsrestriktioner, förklarar Magnus Andersson, regionansvarig, SJ:s avtalstrafik.

SJ:s tidtabell för Öresundstågen som går på Västkustbanan är planerad efter att tågen ska kunna köra i 180 kilometer i timmen. Men på det nya dubbelspåret förbi Falkenberg kan tågen bara köra i 70 kilometer i timmen. Det gör att tågen på Västkustbanan blir försenade i upp till en halvtimme.

Banverket hävdar att det aldrig gått att köra med maxhastighet på nybyggda spår och även om SJ borde känt till det, erkänner Banverket att de brustit i sin information.

– Vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga med att hastigheten är begränsad under de första veckorna, säger Bodil Sonesson, pressinformatör på Banverket.

Förseningarna på Västkustbanan har pågått under snart två veckor och inte förrän efter månadsskiftet kan man hoppas på förbättringar men även då kan det problemen bestå.

– Ja, men det kommer vara mycket mindre förseningar än de som varit nu de sista veckorna, säger Magnus Andersson, regionansvarig, SJ:s avtalstrafik.