Högriskavfall i köttmjölsfabrik upprör

Regeringens beslut att låta Konvex köttmjölsfabrik i Krutmöllan ta hand om självdöda djur och högriskavfall upprör många Kävlingebor som redan tidigare protesterat mot de stinkande utsläppen från fabriken.
Leo Virta är VD på Konvex och enligt honom kommer Kävlingeborna inte att märka så stor skillnad när fabriken nu börjar bränna högriskavfall. - Processen är den samma som den alltid har varit, säger han. Nu ska miljödomstolen bestämma vilka villkor som ska gälla för hanteringen av det så kallade högriskavfallet. Enligt Konvex kommer utsläppen från fabriken inte att öka. För runt tre år sedan investerade företaget bland annat i en ny hög skorsten för att minska stanken från anläggningen. Men odören har inte försvunnit och bland Kävlingeborna cirkulerar protestlistor där man kräver att Konvex försvinner från Krutmöllan. Det tillstånd Konvex nu har fått för verksamheten gäller fram till 2006, och enligt Leo Virta gör företaget sitt bästa för att minska stanken från anläggningen. - Det är ett ständigt arbete och vi har konsulter som tittar på de här frågorna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".