SKÅNE

Förändrade sjukregler sätter hård press på Försäkringskassans personal

Idag förändras reglerna i flera ersättningssystem som Försäkringskassan har hand om. Nu varnar facket för att personalen inte hinner med och att utbetalningarna kan bli försenade.

Redan idag hanterar handläggare i Malmö runt 200 ärenden istället för de rekommenderade 80-90.

– Det kan bli förseningar och det kan drabba oerhört hårt om man sitter ekonomiskt trångt, säger Lars Olsson som är huvudskyddsombud för statstjänstemannafacket ST på Försäkringskassan i Skåne.

Upp till 10 000 skåningar kommer att få sänkt, eller ingen ersättning alls när regeringens nya sjukförsäkringssystem, med högre krav på den sjukskrivne, blir verklighet.

Belastningen på personalen lär öka. För samtidigt ska de hantera nya regler för tandvårdsförsäkringen, sjuka barn och den nya jämställdhetsbonusen. Allt i semestertider på Försäkringskassan där personalen redan är hårt pressad av en omfattande omorganisation.

– Det har gjorts stora utbildningsinsatser för medarbetarna för att de ska klara av att hantera det nya sjukförsäkringssystemet, säger Åsa Andersson, områdeschef för sjukutbetalningar på Försäkringskassan i södra Sverige.

Men Lars Olsson är inte övertygad och han är orolig för hur hans kollegor ska klara sommaren, och komma tillbaka efter semestern.