Lundaborna minst hemma från jobbet

Lundaborna har minst sjukfrånvaro i landet. Det visar en färsk rapport från TCO. Den genomsnittliga Lundabon i hade 10 dagar med sjukpenning under förra året , jämfört med Osbyborna som ligger högst i Skåne med 22,7 dagar.
Christer Andersson är chef för försäkringskassan i Lund och han tror att de låga sjukpenningtalen delvis beror på att Lund är en stad med många högre tjänstemän med relativt hög medelinkomst. - Sedan tidigare undersökningar har vi sett ett samband mellan kommuner med hög medelinkomst och låga sjukskrivningstal, säger han. Kvinnor har mera sjukfrånvaro I TCO:s undersökning hade männen i Lund minst antal sjukpenningdagar i landet medan kvinnorna var näst minst sjuka. Undersökningen visar också att kvinnorna överlag är mer sjukskrivna än männen. Under förra året hade kvinnorna i Lund drygt 13 dagar med sjukpenning medan männen hade knappt 7 dagar. Det gör att Lund har minst sjukpenningtal i landet. Och Christer Andersson tror inte att det är svårare att bli sjukskriven i Lund än i övriga delar av landet. Däremot tror han att den höga andelen halvtidssjukskrivna påverkar statistiken. - I Lund har vi runt 17000 sjukskrivna men många av dem är deltidssjukskrivna och plockar mest ut halvdagar, säger Christer Andersson. Trenden vänder Sjukpenningtalet ökade mellan 2001 och 2002 för hela landet och har gjort det under en längre tid. Men i de senaste månadernas statistik ser Christer Andersson tecken på att den negativa trenden håller på att brytas. - Vi har inte längre någon ökningstakt utan vi är nere på samma nivå som vi var för ett år sedan. Det bådar gott inför framtiden, säger han. TCO:s sjukpenningtal är beräknat på antalet ersatta dagar per försäkrad person i åldern 16-64 år. De två första veckorna sjukfrånvaro som betalas av arbetsgivaren räknas inte med i statistiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".