Dyrare med färre barn på dagis

I samband med höstens val beslutade politikerna i Lund att antalet barn i förskolegrupperna skulle minskas, helst inom tre år. Nu har barn- och skolförvaltningen norr i Lund undersökt vad som krävs för att genomföra beslutet. Det kommer att kosta betydligt mer än de tolv miljoner som kommunen anslagit för åtgärder som skall minska barngrupperna.
- Vi måste skaffa fler lokaler och mer personal. Det kommer att kosta ytterligare 6,3 miljoner förutom de 12 miljoner som vi har fått oss tilldelade, konstaterar Thomas Ekstedt, utvecklingsledare på barn- och skolförvaltningen i norra Lund. I grupper för de riktigt små barnen mellan 1-2 år är målet att det inte skall vara fler än elva barn per grupp. Bland de äldre barnen 3-5 år får antalet inte överstiga 16 barn per grupp. 18 nya avdelningar Inom BSN norr innebär det att det kommer det att behövas sju nya avdelningar för att få ner antalet barn i grupperna och ytterligare elva avdelningar för att täcka den förväntade ökningen av barnkullarna de närmaste åren. Fattas 100 tjänster För att klara målet måste man också anställa personal. Totalt saknas närmare 100 tjänster de kommande tre åren. Men trots brist på utbildade förskolelärare och svårt att rekrytera personal inom förskolan så tror ändå Thomas Ekstedt att det kommer gå. - Det är svårt att rekrytera förskolepersonal. Det vet vi. Det kan hända att den här nya normen kanske gör att det blir attraktivt att söka de här tjänsterna. Det är en förhoppning vi har. Brist på lokaler Ett annat problem är bristen på lämpliga lokaler till de 18 nya avdelningarna. Trots att förskolorna i norra Lund avvecklat flera avdelningar de senaste åren så finns det i stort sett inga lediga lokaler idag och det tar tid att bygga nytt. Tar tid att bygga nytt I år och nästa år kan man lösa detta genom att bygga paviljonger och utöka de befintliga avdelningarna. Först om tre år kan de planerade byggena vid Annehem och Parternas gränd stå klara. - I det här läget finns det inga tomma lokaler, utan vi har tittat på alla uppslag. En del har vi fått fram resultat på, andra har spruckit. Det har varit ett stort inventeringsarbete, säger Thomas Ekstedt. Är lokalbristen det största problemet? - Ja, det kan man väl säga. Beslut om vilka åtgärder som skall göras fattas av politikerna i barn- och utbildningsnämnd norr imorgon, tisdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".