Östersjön

Östersjön säkrare med nya fartyg

Kustbevakningen köper tre nya fartyg som ska öka säkerheten i våra farvatten. Tanken är att kunna förhindra oljekatastrofer, om liknande olyckor inträffar som när det kinesiska fartyget Fu Shan Hai förliste utanför Bornholm för fem år sedan.

– Vi kommer att kunna biträda vid större haverier, vid övervakning och vid hårt väder. Vi kommer att vara en stark del av säkerheten i Östersjön, säger Åke Dagnevik, teknisk direktör på Kustbevakningen.

Fartygen kommer att ha en betydligt större dragkraft än dagens fartyg för att kunna bogsera skadade båtar, och kan också pumpa upp fyra gånger så stor mängd olja.

Det innebär att om fartygen hade funnits på plats när Fu Shan Hai rammades utanför Bornholm i maj 2003, så hade skadorna Österlens stränder kunnat förhindras. Enligt Åke Dagnevik orkade inte Kustbevakningens fartyg då dra den sjunkande båten.

Fartygen, som ska vara stationerade i Karlskrona, Göteborg och Slite på Gotland, håller just nu på att byggas i Rumänien, och det första levereras i slutet av året. Drygt 1,1 miljard kronor har Kustbevakningen fått från regeringen till fartygen.