SKÅNE

Åtal efter metallstölder i Svalöv

Fem män åtalades i dag vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha stulit metaller av olika slag till ett värde av cirka 25 miljoner kronor på olika håll i Sverige. En av de största stölderna inträffade i Svalöv 2006 där de åtalade misstänks ha stulit koppartråd värd en och en halv miljon kronor från ett företag.

Åtalet gäller nästan 40 grova stölder av brons, koppar och andra dyrbara metaller från 2005 fram till i våras när de åtalade greps. De fem männen misstänks vara en del av ett organiserat nätverk som specialiserat sig på metallstölder.

- De här männen har utfört stölderna. Vi vet vilka som har beställt stölderna, men om vi kommer fram på den fronten får framtiden utvisa, säger kammaråklagare Johan Udén som leder åtalet.

De här specialiserade ligorna befattar sig inte med småstölder från kyrkor eller elbolagens ställverk utan har inriktat sig mot företag. Enligt uppgift från polisen stjäl de varje år hundratals ton metall, företrädelsevis koppar, och enligt en uppskattning så ska metall för närmare två miljarder kronor ha försvunnit de senaste två åren.

Flera av de fräcka stölderna har utförts i Skåne. I Lund stals Titan värt 23 miljoner kronor under midsommarhelgen och i påskas försvann 114 ton koppar från Sydhamnen i Helsingborg.

Johan Lundberg, är insatschef för polisens specialsatsning mot metallstölder, kallad operation Kopparorm. Han tror att stölderna kan komma att minska i om de fem som åtalas idag döms av tingsrätten.

Rättegången mot de fem männen inleds på onsdag nästa vecka.